По думите на Вархей геополитическият контекст се е променил в последните

...
По думите на Вархей геополитическият контекст се е променил в последните
Коментари Харесай

Вархей в София: В интерес на ЕС е разширяването да е скоро, геополитиката се променя

По думите на Вархей  геополитическият подтекст се е трансформирал в последните няколко години. Освен войната на Русия в Украйна , има в непосредственост и различен спор , както и рецесията с COVID-19 . Държавите, които са наоколо до нашите граници, са по-засегнати от тези рецесии, акцентира той.

Вархей съобщи, че политиката на разширение се свежда до ясни геополитически вложения. " Нашите съседи са наши сътрудници в дълготраен проект за мир и благополучие. Това е методът, по който виждат участието си, само че и ние по този начин би трябвало да виждаме ролята на разширението на Съюза ", уточни Вархей.

По думите му би трябвало дружно да бъдат осъществени нужните промени, с цел да се форсира процесът по присъединение на всяка страна. Той акцентира, че е значимо всяка страна да съблюдава своите задължения.

" Започнахме мандата с три страни кандидатки, през днешния ден имаме девет. За три е дадена светлина за договаряния. Днес имаме ясна стратегия за ускорение на същинската интеграция. Това значи превъзмогването на разликите в стопански проект ", сподели още еврокомисарят, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му идващият състав на Европейската комисия би трябвало да приветства нови членове на Съюза .

Черна гора към този момент е стигнала до последния стадий, което значи затварянето на преговорните глави. Има ново държавно управление, което извършва своите задължения, сподели Вархей и добави, че се чака първият клъстер с преговорни глави да се отвори за Албания. За Сърбия би трябвало да продължим договарянията за присъединение, разяснява той.

Еврокомисарят съобщи, че Планът за напредък за Западните Балкани е моторът за усилване на икономическото доближаване. По думите му този инструмент е ориентиран към ускорение на промените.

Алва Фин, изпълнителен шеф на Европейския демократичен конгрес
Снимка: БТА

" Разширяването на Европейски Съюз е неизбежно, би трябвало да го реализираме допустимо най-скоро ", разяснява и Алва Фин, изпълнителен шеф на Европейския демократичен конгрес, която взе присъединяване във форума.

Две години след съветската експанзия на Украйна продължаваме да се сблъскваме с провокациите пред сигурността, означи тя.

По думите ѝ разширението на Европейски Съюз ще усили Брутният вътрешен продукт , ще се подобрят комерсиалните връзки, вложенията. Държавите, които са се отправили към Европейски Съюз, в това число Молдова, това са и страни, които имат проблем със застаряващо население, само че те могат да предложат и млади гении, уточни Фин. Тя означи, че посредством младите гении ще има по-голяма конкурентоспособност на международния пазар.

Еврокомисарят по политиката на разширение и съседство Оливер Вархей
Снимка: БТА

Конференцията събра в София водачи от Европейския съюз, министри на външните работи, политици, представители на неправителствения бранш и младежи, с цел да обсъдят идващите стъпки за усилване на районното съдействие, интеграцията на района и разширението на Съюза.

По-късно през днешния ден еврокомисар Вархей ще има среща с президента Румен Радев на " Дондуков " 2. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР